Odezwa do wiecznie głodnych ! – I LO im. St. Dubois w Koszalinie

Odezwa do wiecznie głodnych !

Ten artykuł był opublikowany na archiwalnej stronie redakcji „Tytułu”. Podczas integracji starego portalu z witryną www.liceumdubois.pl mogły wystąpić błędy. Przepraszamy za ewentualne problemy z odczytaniem prezentowanych treści.

Ciągłe spożywanie pierogów sprzedawanych w pobliskiej jadłodajni, którą ktoś postanowił ochrzcić imieniem popularnego pasożyta, pod którym zakochańce nie szczędzą sobie czułości, może wywołać wrażenie monotonii.

Jeżeli czujecie, że po zjedzeniu bułki włoskiej zamiast mózgu robi się Wam spaghetti, to w tym momencie chciałabym zaproponować nieprawdopodobną, świeżą i prostą w swej kompozycji potrawę.

Po skonsumowaniu może towarzyszyć co prawda uczucie niedosytu i wilczego głodu, ale przynajmniej będziecie mogli poczuć się fit, a w zamian znacząco urośnie wam liczba followersów na instagramie.

Składniki :

  • rukola
  • arbuz (ok. 300 g)
  • 100 g sera feta
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni

Sos winegret :

  • 1 łyżeczka soku z cytryny
    – 1-2 łyżki oliwy z oliwek
    – 1 łyżeczka miodu
    – 1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)
    – szczypta soli morskiej
    – świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie :

I Rukolę umyć, osuszyć.

II Na rozgrzanej patelni podprażyć ziarna słonecznika i dyni.

III Obrać arbuza ze skóry i usunąć pestki, po czym pokroić w kostkę.

IV Ser feta podzielić na podobne kawałki

V Do małej miseczki wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodać miód, sól morską, czarny pieprz. Wycisnąć czosnek i wymieszać z zawartością.

VI Na talerzu (półmisku) ułożyć rukolę, arbuza oraz fetę. Polać sosem winegret.

Całość posypać uprażonymi ziarnami.

Miłego pałaszowania !

Serwis www.liceumdubois.pl wykorzystuje tzw. pliki "cookies". Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.